Biblioterápia – Katona József Könyvtár
Ugrás a tartalomra

Biblioterápia

(irodalomterápia)

Tóthné Muráncsik Mónika

Az irodalomterápia a művészetterápiák családjába tartozik, az olvasás és az írás eszközét használja arra, hogy az emberek mentális egészségét támogassa, javítsa, önismeretüket gazdagítsa. Egy irodalmi alkotás lehetővé teszi, hogy más nézőpontból tekintsünk rá problémáinkra, új perspektívák nyíljanak, ráismerések szülessenek.

A szöveg vagy szövegrészlet megérint bennünket, elindít bennünk gondolatokat. Az irodalomterápiás foglalkozáson ezeket a gondolatokat, élményeket osztjuk meg egymással, mások gondolatai, tapasztalatai pedig új felismerésekhez vezethetnek. A résztvevők megtapasztalhatják az összetartozás érzését, támogatást nyújthatnak egymásnak, megérthetik, hogy nincsenek egyedül.

A foglalkozások egy vers, novella, regényrészlet (vagy akár más műfajú írás) köré épülnek, annak témáit, gondolatait veszik sorra. Nem kell előre készülni, hiszen elhangzik a mű vagy műrészlet, amiről beszélgetünk. A foglalkozás kereteit az irodalomterapeuta alakítja ki, de a tagok tevékenyen vesznek részt a foglalkozásban: ez önismereti munka is, és minél aktívabban vesz részt egy tag, annál többet gazdagodik.

A könyvtári irodalomterápiás csoportunk nyitott csoportként működik. Bármely foglalkozáshoz lehet csatlakozni, minden alkalom első alkalom lehet. Egyedül is jó érkezni, nem kell barátot, ismerőst hozni, fontos azonban a nyitottság, érdeklődés. 18-99 éves korig várjuk a résztvevőket.

A részvétel előzetes jelentkezéshez kötött, melynek határideje a mindenkori foglalkozások előtti szombati nap. A foglalkozások minimum 4 fő, maximum 12 fő részvételével zajlanak. A jelentkezés módja a foglalkozás ismertetőjében szerepel.

Egy jó irodalomterápiás foglalkozás különleges élmény. Érdemes kipróbálni.

„Az irodalom szeretete végigkísérte eddigi életemet. Irodalomterapeutaként célom, hogy mindenki számára elérhető és élvezhető távolságba kerüljenek azok az alkotások, melyeket én is annyira szeretek. Szeretném, ha megtapasztalhatóvá válna, hogy az irodalmi szöveg lehet közeli, közvetlenül az emberhez és az emberről szóló, s a művekről folyó beszélgetés kapcsolatot teremt köztünk. Várok mindenkit ’Egy szöveggel közelebb’.” – fogalmazott a foglalkozást vezető, Tóthné Muráncsik Mónika, biblioterapeuta, gyakorlatvezető mentortanár, a Kecskeméti Bolyai János Gimnázium magyar-angol szakos tanára.

„Kedves Résztvevő!

Az irodalomterápiás foglalkozáson néhány egyszerű szabály betartása szükséges, ezeket a foglalkozás elején ismertetem. A foglalkozásra érkezéskor kérni fogom, hogy a szabályok betartását aláírásával erősítse meg.

Nagyon fontos, hogy a foglalkozáson elhangzottakat bizalmasan kell kezelni, arról másoknak nem beszélünk, más csoporttagok megnyilvánulásait tisztelettel, megértően kell fogadnunk.

A csoporton való részvétel nem javasolt, amennyiben valaki pszichológiai vagy pszichiátriai kezelés alatt áll, a csoporton való megjelenéssel a résztvevő megerősíti, hogy ezek egyike sem áll fenn.

Kérem szépen, hogy a foglalkozásra pontosan érkezzen, mert a késés megzavarhatja azt. Amennyiben korábban szükséges távoznia, akkor ezt érkezéskor jelezze.

Örömmel várom a találkozást!”

Muráncsik Mónika