Zenei gyűjtemény – Katona József Könyvtár
Ugrás a tartalomra

Zenei gyűjtemény

Zenei gyűjtemény 2

Városunk és a megye legnagyobb nyilvános zenei gyűjteménye vár minden érdeklődőt, aki szívesen hallgatná a klasszikus zene virtuózait, a népzene lendületes ritmusait, a szórakoztató zene slágereit, a világirodalom és a magyar irodalom halhatatlanjainak műveit megszólaltató művészeket akár hangoskönyveken is. A Zenei szolgáltatás kiemelt feladatának tekinti a kodályi életmű gondozását, így tudatosan törekszik arra, hogy műveit bemutató hangfelvételeket a teljesség igényével szerezze be. A művek interpretációs sokszínűsége is jellemző gyűjteményünkre, megfelelve a szélesebb használói igénynek. Kodály Zoltán életművének megismertetését szolgálja Kodály Zoltán tudástár oldalunk is, melyet a tanulás és oktatás segítésére hoztunk létre. Katalógusunk a gyűjteményben elhelyezett hangzó dokumentumokon megtalálható zenei és irodalmi műveket is feltárja.

5-ös / 6-os zenei csatorna

A Zenei szolgáltatás terében, a helyben hallgatást biztosító csatornák között találjuk az 5-ös és 6-os csatornákat. Ezek a csatornák a könyvtárosok zenei ajánlásával kéthavonta az évfordulós zeneszerzőkhöz és zenészekhez kapcsolódva mutatják be a gyűjtemény zenei értékeit, különleges hangfelvételeit.

Elvis Costello és Eötvös Péter; május-június
5-ös, 6-os csatorna

Folyóiratok

Café Momus
Fidelio
Gramofon
Metal Hammer
Musicmedia
Muzsika
Papageno
Parlando
Recorder
Rockstar
Zenész

Zenei intézmények, zenei gyűjtemények, koncertszervezők

Budapest Music Center
DE Médiatár
FSZEK Zenei gyűjtemény
Hagyományok Háza
Kodály Intézet
MÜPA
Magyar Állami Operaház
PTE Művészeti Kar
OSZK Zeneműtár

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Könyvtárának katalógusa 

Az Országos Széchényi Könyvtár zenei tárgyú
virtuális kiállításai

Adatbázisok, online kottagyűjtemények

Magyar népdaltípusok
Zenetudományi Intézet Hangarchívum
CPDL
IMSLP
Zeneszöveg.hu

Kottakiadók

Ars Nova editio
EMB
Kontrapunkt Music
Rózsavölgyi Kiadó

Filmkölcsönzés

A Zenei Gyűjteményben közel 3000 DVD filmmel várjuk olvasóinkat, ahogyan intézményünk jelmondata mondja: „…egy életen át”. Látogatóink az egészen pici gyermekeknek szóló meséktől, animációs filmektől, a klasszikus magyar és egyetemes filmirodalmon át a legújabb hollywoodi sikerfilmekig válogathatnak.
A Zenei szolgáltatás terében 4 számítógépen fejhallgatókkal, míg a Kreatív stúdióban nagyképernyős televízión nyílik lehetőség a filmek megtekintésére. A gyűjteményben található DVD filmeket ki is kölcsönözhetik: egy olvasó egyszerre 6 filmet kölcsönözhet, 1 hétre, lemezenként 100 forintért!

DVD-lista

Tematikus filmajánlók

Hangoskönyvek

Kreatív stúdió

Szolgáltatásunk célja a multimédiás tartalmak (film, zene, műsor) készítésének megismertetése a használókkal, a médiaismeret tanulásának segítése, a gyűjtemény dokumentumainak népszerűsítése és nem utolsósorban a közösségfejlesztés. Az új térben lehetőség van hang-és filmfelvétel készítésére, szerkesztésre és mentésre, multimédiás tartalmak használatára, valamint hangszeres gyakorlásra (akár a stúdió digitális zongoráján, akár saját hangszeren). A Katona József Könyvtár minden érdeklődőt vár egyénileg és csoportosan, sőt iskolai osztályok jelentkezésére is számítunk. Mindenki, aki tanulni, fejlődni szeretne a modern multimédiás tartalmak digitális formáinak használatában, kommunikációban, vagy csak egyszerűen megismerkedne a témával kapcsolatos irodalommal, keresse bátran a Katona József Könyvtár Zenei szolgáltatásának munkatársait!

Kreatív stúdió 1

Zenehallgatás

Könyvtárunkban a hang-és filmfelvételek helyben használatára és kölcsönzésére is van lehetőség. A Zenei szolgáltatás terében 12 kényelmes fotel áll olvasóink rendelkezésére, mely megfelelő, nyugalmas környezetet teremt a gyűjtemény hangfelvételeinek elmélyült hallgatásához. A kölcsönözhető darabszámot és a határidőket az alábbi táblázat mutatja:

Információ-hordozóMennyiségKölcsönzési határidő
CD
DVD
Hanglemez, hangkazetta
6 tok
6 tok
6 tok
2 hét
1 hét
4 hét

A kölcsönzés díja lemezenként 100 forint.

Zenehallgatás

Zeneművek keresése

Katalógusunkban a gyűjteményben megtalálható zeneművek teljes körű tartalmi és formai feltárása megvalósul.
Keresési lehetőségek a katalógusban:

  • szerző(k)
  • mű – cím, műfaj, apparátus vagy letét, azonosító szám (opus, numero, műjegyzékszám), hangnem
  • előadó(k)
  • stílus, korszak
  • tárgyszó
  • földrajzi, etnikai vonatkozás
  • kiadó
  • információhordozó (CD, hanglemez, hangkazetta, CD-ROM, DVD)
Zenei gyűjtemény 4

Ajánló bibliográfiák

Anyanyelvvé lett parasztzene – Bartók Béla népdalfeldolgozásai

Beethoven műveinek elemzése – 2020

Kodály Zoltán népdalfeldolgozásai műelemzések

A középkor zenéje – 2020

Médiaismeret

Operett – 2020

A reformáció zenei öröksége

Zene és egészség

Zenei gyűjtemény 5