Skip to content Skip to footer

Zenei gyűjtemény

Zenei gyűjtemény 2

Városunk és a megye legnagyobb nyilvános zenei gyűjteménye vár minden érdeklődőt, aki szívesen hallgatná a klasszikus zene virtuózait, a népzene lendületes ritmusait, a szórakoztató zene slágereit, a világirodalom és a magyar irodalom halhatatlanjainak műveit megszólaltató művészeket akár hangoskönyveken is. A Zenei szolgáltatás kiemelt feladatának tekinti a kodályi életmű gondozását, így tudatosan törekszik arra, hogy műveit bemutató hangfelvételeket a teljesség igényével szerezze be. A művek interpretációs sokszínűsége is jellemző gyűjteményünkre, megfelelve a szélesebb használói igénynek. Kodály Zoltán életművének megismertetését szolgálja Kodály Zoltán tudástár oldalunk is, melyet a tanulás és oktatás segítésére hoztunk létre. Katalógusunk a gyűjteményben elhelyezett hangzó dokumentumokon megtalálható zenei és irodalmi műveket is feltárja.

5-ös / 6-os zenei csatorna

A Zenei szolgáltatás terében, a helyben hallgatást biztosító csatornák között találjuk az 5-ös és 6-os csatornákat. Ezek a csatornák a könyvtárosok zenei ajánlásával kéthavonta az évfordulós zeneszerzőkhöz és zenészekhez kapcsolódva mutatják be a gyűjtemény zenei értékeit, különleges hangfelvételeit.

Ajánló bibliográfiák

Anyanyelvvé lett parasztzene – Bartók Béla népdalfeldolgozásai

Beethoven műveinek elemzése – 2020

Kodály Zoltán népdalfeldolgozásai műelemzések

A középkor zenéje – 2020

Médiaismeret

Operett – 2020

A reformáció zenei öröksége

Zene és egészség

Zenehallgatás


Kölcsönözhető hangoskönyvek gyűjteményünkben
Korábbi hangoskönyv ajánlók

Kecskeméti Koncertélet

Kecskeméti kötődésű zeneszerzők

Városunk 650. évfordulója alkalmából, 2018-ban készítettük el a Kecskeméthez kötődő zeneszerzők tudástárát. Szeretnénk, ha Kodály Zoltán mellett a többi itt született, illetve itt tevékenykedő komponistáról is lenne ismeretük a település polgárainak. Érdekes végig nézni, hogy melyiküknek mi volt a fő területe: milyen műfajokban alkottak, milyen intézmény(ek)ben, milyen típusú munkát végeztek. Izgalmas az után fürkészni, hogy melyik muzsikus, hogyan kapcsolódik Kecskeméthez: mikor és életük melyik szakaszát töltötték a „hírös városban”. A tudástárban életrajzuk rövid összefoglalása mellett, műveikről, a hozzájuk kapcsolódó és könyvtárunkban megtalálható dokumentumokról, valamint az interneten elérhető hangfelvételekről is tájékozódhatnak. Első körben a már elhunyt szerzőket vettük sorra, a későbbiekben tervezzük a ma (itt) élő zeneszerzők életének és munkásságának feldolgozását is.

Zenei gyűjtemény 4

Filmkölcsönzés

A Zenei Gyűjteményben közel 3000 DVD filmmel várjuk olvasóinkat, ahogyan intézményünk jelmondata mondja: „…egy életen át”. Látogatóink az egészen pici gyermekeknek szóló meséktől, animációs filmektől, a klasszikus magyar és egyetemes filmirodalmon át a legújabb hollywoodi sikerfilmekig válogathatnak.
A Zenei szolgáltatás terében 4 számítógépen fejhallgatókkal, míg a Kreatív stúdióban nagyképernyős televízión nyílik lehetőség a filmek megtekintésére. A gyűjteményben található DVD filmeket ki is kölcsönözhetik: egy olvasó egyszerre 6 filmet kölcsönözhet, 1 hétre, lemezenként 100 forintért!

Tematikus filmajánlók

Hangoskönyvek

Kreatív stúdió

Szolgáltatásunk célja a multimédiás tartalmak (film, zene, műsor) készítésének megismertetése a használókkal, a médiaismeret tanulásának segítése, a gyűjtemény dokumentumainak népszerűsítése és nem utolsósorban a közösségfejlesztés. Az új térben lehetőség van hang-és filmfelvétel készítésére, szerkesztésre és mentésre, multimédiás tartalmak használatára, valamint hangszeres gyakorlásra (akár a stúdió digitális zongoráján, akár saját hangszeren). A Katona József Könyvtár minden érdeklődőt vár egyénileg és csoportosan, sőt iskolai osztályok jelentkezésére is számítunk. Mindenki, aki tanulni, fejlődni szeretne a modern multimédiás tartalmak digitális formáinak használatában, kommunikációban, vagy csak egyszerűen megismerkedne a témával kapcsolatos irodalommal, keresse bátran a Katona József Könyvtár Zenei szolgáltatásának munkatársait!

Kreatív stúdió 1

Zenehallgatás

Könyvtárunkban a hang-és filmfelvételek helyben használatára és kölcsönzésére is van lehetőség. A Zenei szolgáltatás terében 12 kényelmes fotel áll olvasóink rendelkezésére, mely megfelelő, nyugalmas környezetet teremt a gyűjtemény hangfelvételeinek elmélyült hallgatásához. A kölcsönözhető darabszámot és a határidőket az alábbi táblázat mutatja:

Információ-hordozóMennyiségKölcsönzési határidő
CD
DVD
Hanglemez, hangkazetta
6 tok
6 tok
6 tok
2 hét
1 hét
4 hét

A kölcsönzés díja lemezenként 100 forint.

Zenehallgatás

Zeneművek keresése

Katalógusunkban a gyűjteményben megtalálható zeneművek teljes körű tartalmi és formai feltárása megvalósul.
Keresési lehetőségek a katalógusban:

  • szerző(k)
  • mű – cím, műfaj, apparátus vagy letét, azonosító szám (opus, numero, műjegyzékszám), hangnem
  • előadó(k)
  • stílus, korszak
  • tárgyszó
  • földrajzi, etnikai vonatkozás
  • kiadó
  • információhordozó (CD, hanglemez, hangkazetta, CD-ROM, DVD)

Linkajánló

Folyóiratok

Café MomusFidelioGramofonMetal Hammer
MusicmediaMuzsikaPapagenoParlando
RecorderRockstarZenész
Zenei intézmények, zenei gyűjtemények, koncertszervezők

Budapest Music CenterDE MédiatárFSZEK Zenei gyűjteményHagyományok Háza
Kodály IntézetMÜPAMagyar Állami OperaházOSZK Zeneműtár
PTE Művészeti KarZeneakadémia
MTA Zenetudományi Intézet

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Könyvtárának katalógusa 

Az Országos Széchényi Könyvtár zenei tárgyú
virtuális kiállításai

Adatbázisok, online kottagyűjtemények

Magyar népdaltípusok
Zenetudományi Intézet Hangarchívum
IMSLP CPDL Zeneszöveg.hu

Kottakiadók

Ars Nova editioEMB Kontrapunkt MusicRózsavölgyi Kiadó
Megszakítás