Skip to content Skip to footer

Mi ez?

Nem képezi már vita tárgyát, hogy a túlságosan felgyorsult klímaváltozás a Földön élő jelenlegi ökoszisztéma pusztulásához fog vezetni. Ahogyan az sem kérdéses, hogy mindez emberi tevékenység következménye, ennek bizonyítását 2021-ben fizikai Nobel-díjjal jutalmazták. A Zöldkönyvtár célja elsősorban a példamutatás és az edukáció. Minden kicsi számít, aki annyit tud tenni, hogy felszed egy zacskót a földről, és elviszi a legközelebbi szemetesig, az is legyen elégedett magával.

Tevékenységünk:

Intézményünk területét igyekszünk a szó szoros értelmében is zölddé tenni, ezért rendszeresek a fa- és virágültetések, de van egy veteményes kertünk is!

Virágültetés

Könyvtár előtti fák

Gyakran tartunk előadásokat különféle környezetvédelmi témákban. Volt már szó a vegánságról, a magyarországi papír-újrahasznosításról, zöld-tetőkről, regeneratív gazdaságról, stb. Minden hónap végén hírlevelet küldünk ki az aktuális előadásokról, ha nem szeretnének lemaradni, iratkozzanak fel!

Papír-újrahasznosítás
Csikkszedés
Környezetvédelem a mindennapokban
Vegánság

Könyvtári Egészségpiac

Minden évben szervezünk ún. Könyvtári Egészségpiacot, ahol a helyi termelők árulhatják és be is mutathatják portékáikat. Lehet kapni sajtokat, mikrozöldeket, mosó- és mosogatószereket, zöldségeket, szószokat, de a helyi csomagolásmentes bolt képviselőjét is megtalálhatják! Bár itt az egészséges életmódon van a hangsúly, óhatatlanul felmerül a környezetvédelem is, úgy a harmadik mondat környékén. Nem lehetünk egészségesek addig, ameddig a szennyezett levegőt lélegezzük és a szennyezett vizet isszuk.

Könyvtári Egészségpiac 2021
Könyvtári Egészségpiac 2021
Könyvtári Egészségpiac 2022
Könyvtári Egészségpiac 2022

Szemétszedés

Többször is voltunk már szemetet szedni a környéken, és a jövőben is folytatjuk ezt a tevékenységet. Gyakran az olvasókat is bevonjuk e nemes feladat elvégzésébe. Voltunk már erdőben, városban, parkban. Sajnos mindenhol bőven volt mit összeszedni.

Faültetés

Lelkes faültetők vagyunk, amikor csak tehetjük besegítünk az Erdőpark „épülésébe”. Kecskemét különösen szennyezett levegőjű város, a Zöld Küldetés Egyesület célja, hogy a gondosan tervezett fásításokkal élhetőbbé tegye a város és környékének klímáját. Ezekhez az ültetésekhez bárki csatlakozhat, és amellett, hogy sokat tesz a jövőért, még egy kellemes időtöltés is a szabad levegőn!

Extra-zöld olvasójegy:

2023. júliusától már olvasóink is támogathatják környezetvédelmi törekvéseinket. Extra-zöld éves olvasójegyünkhöz még egy ajándék Zöldkönyvtár vászontáskát is adunk!

Zöld udvar

2021-ben avattuk fel a Zöld udvart a Europe Direct támogatásával. Középen egy Okospaddal, ami napelemmel működik, szélein rengeteg növénnyel. Van egy veteményes-, és fűszerkertünk is, melynek terméseiből az olvasók szemezhetnek.

Megszakítás