Katona József Könyvtár
Ugrás a tartalomra

Mi ez?

Nem képezi már vita tárgyát, hogy a túlságosan felgyorsult klímaváltozás a Földön élő jelenlegi ökoszisztéma pusztulásához fog vezetni. Ahogyan az sem kérdéses, hogy mindez emberi tevékenység következménye, ennek bizonyítását 2021-ben fizikai Nobel-díjjal jutalmazták. A Zöldkönyvtár célja elsősorban a példamutatás és az edukáció. Minden kicsi számít, aki annyit tud tenni, hogy felszed egy zacskót a földről, és elviszi a legközelebbi szemetesig, az is legyen elégedett magával!

Aktuális

Tevékenységünk:

Intézményünk területét igyekszünk a szó szoros értelmében is zölddé tenni, ezért rendszeresek a fa- és virágültetések, de van egy veteményes kertünk is!

Edukáció

Gyakran tartunk előadásokat különféle környezetvédelmi témákban. Volt már szó a vegánságról, a magyarországi papír-újrahasznosításról, zöld-tetőkről, regeneratív gazdaságról, stb. Minden hónap végén hírlevelet küldünk ki az aktuális előadásokról, ha nem szeretnének lemaradni, iratkozzanak fel!

Könyvtári Egészségpiac

Minden évben szervezünk ún. Könyvtári Egészségpiacot, ahol a helyi termelők árulhatják és be is mutathatják portékáikat. Lehet kapni sajtokat, mikrozöldeket, mosó- és mosogatószereket, zöldségeket, szószokat, de a helyi csomagolásmentes bolt képviselőjét is megtalálhatják! Bár itt az egészséges életmódon van a hangsúly, óhatatlanul felmerül a környezetvédelem is. Nem lehetünk egészségesek addig, ameddig a szennyezett levegőt lélegezzük és a szennyezett vizet isszuk.

Szemétszedés

Többször is voltunk már szemetet szedni a környéken, és a jövőben is folytatjuk ezt a tevékenységet. Gyakran az olvasókat is bevonjuk e nemes feladat elvégzésébe. Voltunk már erdőben, városban, parkban. Sajnos mindenhol bőven volt mit összeszedni.

Faültetés

Lelkes faültetők vagyunk, amikor csak tehetjük besegítünk az Erdőpark „épülésébe”. Kecskemét különösen szennyezett levegőjű város, a Zöld Küldetés Egyesület célja, hogy a gondosan tervezett fásításokkal élhetőbbé tegye a város és környékének klímáját. Ezekhez az ültetésekhez bárki csatlakozhat, és amellett, hogy sokat tesz a jövőért, még egy kellemes időtöltés is a szabad levegőn!

Szolgáltatások:

Passzold vissza tesó!

2021-ben csatlakoztunk ehhez a nagyszerű kezdeményezéshez, melynek keretei közt használt mobiltelefonokat, tableteket és GPS-eket gyűjtünk. A kampány célja, hogy az illegális bányászatra való igényt csökkentsük. Telefonjainkban ugyanis 17 féle fém található, amiket harmadik világbeli országokban bányásznak rettenetes körülmények között, nagyon sokszor gyermekmunkával. Emellett veszélyeztetett fajok élőhelyét pusztítják a folyamat során, mint a gorillák, csimpánzok, bonobók. Apróságnak tűnik hát, hogy elvigyük a már nem használt mobiltelefonjainkat egy Passzold vissza tesó! dobozhoz, ahonnan az Inter-Metal Recycling Kft-hez kerülnek újrahasznosításra.

Passzold vissza tesó
Passzold vissza oklevél
Extra-zöld olvasójegy:

2023. júliusától már olvasóink is támogathatják környezetvédelmi törekvéseinket. Extra-zöld éves olvasójegyünkhöz még egy ajándék Zöldkönyvtár vászontáskát is adunk!

Zöld udvar

2021-ben avattuk fel a Zöld udvart a Europe Direct támogatásával. Középen egy Okospaddal, ami napelemmel működik, szélein rengeteg növénnyel. Van egy veteményes-, és fűszerkertünk is, melynek terméseiből az olvasók szemezhetnek.