Skip to content Skip to footer
Események betöltése

« All Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Hangzó Helikon 10.0 | Szájról szájra 10.0

április 10. 19:00 - 20:30

39. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál 2024. március 14.-április 14. Hangzó Helikon plakát Közreműködők: gitár - Juhász Gábor fúvós hangszerek, gadulka, billentyűs hegedű, buzuki - Nikola Parov hegedű, ütőgardon - Mester László Pintyő nagybőgő - Kovács Zoltán ütőhangszerek - Dés András

OTTHON MOZI

 

Hangzó Helikon 10.0

Palya Bea, Kaláka, Sebő Együttes

A Hírös Agóra és a MÜPA együttműködésének eredményeként a Művészetek Palotájában rögzített nagysikerű koncertek ingyenes vetítése az Otthon Moziban.

MÜPA10 – JUBILEUMI HÉTVÉGE – Müpa saját produkció

A magyarországi nép- és világzenei mozgalom kibontakozásában rendkívül jelentős szerepet töltött be a népi hangszerekkel kísért „énekelt versek” műfaja. József Attilát énekelve tűnt fel Sebő Ferenc is – mielőtt elévülhetetlen érdemeket szerzett a táncházmozgalom létrejöttében -, a Kaláka Együttes pedig immár bő negyvenöt éve egyet jelent a magyar és az egyetemes költészet remekeinek megzenésítésével. Páratlanul koherens életművében megkerülhetetlen a Helikon és a Gryllus Kiadó közösen indított Hangzó Helikon sorozata, melyben 2004 óta huszonöt album jelent meg. Azt tanúsítva – Gryllus Dániel szavaival – hogy „a költészet és a versolvasás válságáról szóló hiedelmekkel ellentétben a versek iránti fogékonyság nem csökken. A költő, a zeneszerző és az előadó egymásra találása megnyitja az ember szívét és értelmét, felszítja természetes vonzódásunkat a vers, a ritmus és a zene iránt.”
A Művészetek Palotájában számos Hangzó Helikon-album bemutatkozott az elmúlt tíz évben. Ezekből ad ízelítőt Palya Bea, a Kaláka és a Sebő Együttes – többek között Arany János, József Attila, Kányádi Sándor, Kiss Anna, Kosztolányi Dezső, Lázár Ervin, Nagy László és Szabó Lőrinc verseinek előadásával.

Műsoridő: 00:35’

 

Szájról szájra 10.0

Bognár Szilvia, Herczku Ágnes, Szalóki Ági

Bognár Szilvia, Herczku Ágnes és Szalóki Ági közös projektje a Szájról szájra, melyet 2008-ban mutattak be a Művészetek Palotájában, miután az lemezen is megjelent. A produkció sikerének okai közül most csak azt a változatosságot emeljük ki, ami a három énekes markánsan eltérő karakteréből adódik, és közben azt az egységet, amelyet egyfelől a közös éneklés, másfelől a jellegzetes zenei kíséret teremt. A magyar világzenei és jazzélet kiválóságainak játékában a népzenei hagyomány mély ismerete, illetve a kísérletező kedv és a többi zenei műfaj iránti nyitottság egyaránt szerepet kapott, lehetőséget biztosítva ahhoz, hogy a hölgyek a rájuk jellemző érzékenységgel, vitalitással és humorral köthessenek csokrot magyar és bolgár dalokból. Kézről kézre, vagy még inkább: szájról szájra adva őket.

MÜPA10 – JUBILEUMI HÉTVÉGE – Müpa saját produkció

 

Közreműködők:

gitár – Juhász Gábor

fúvós hangszerek, gadulka, billentyűs hegedű, buzuki – Nikola Parov

hegedű, ütőgardon – Mester László Pintyő

nagybőgő – Kovács Zoltán

ütőhangszerek – Dés András

Műsoridő: 00:35’

A vetítések ingyenesek, regisztrációs jegy szükséges!

 

Részletek

Dátum:
április 10
Időpont:
19:00 - 20:30
Esemény kategória:
Honlap:
https://kecskemeti-tavaszi-fesztival.hu/

Helyszín

Kecskemét, Otthon Mozi
Deák tér 1.
Kecskemét, 6000 Magyarország
Megszakítás