Skip to content Skip to footer

Katona József Emlékház

Címe : 6000 Kecskemét, Katona József u. 5.
Telefon: 76/328-420, 76/481-350
Vezetője: Székelyné Kőrösi Ilona
E-mail: klio.ilona@t-online.hu
Nyitva tartás: kedd-szombat 10-14 h


Kecskemét nagy fiának, a magyar drámaírás halhatatlan alakjának emlékmúzeumát a Katona József Múzeum alapította 1970-ben, Katona József szülőházában. A házat a költő nagyapja, Katona Tamás építtette a 18. század utolsó harmadában. 1810-től kezdve többször átalakították, majd 1991-ben Katona József születésének 200. évfordulójára teljes mértékben rekonstruálták. Ekkor nyílt meg a ma látható Katona József emlékkiállítás. Az irodalomtörténeti bemutató ismerteti a drámaíró életét és korát, a magyar nyelvű színjátszás kialakulását, Katona József művészi pályáját, különös tekintettel a Bánk bán keletkezésének körülményeire. A kiállított tárgyak között helyet kaptak Katona József kéziratai, a család tulajdonából származó óntányér, egy ceruza és a Bánk bán 1821-es évszámmal megjelentetett eredeti példánya. 1997. óta rendszeresen rendeznek időszaki kiállításokat, melynek tematikája részben Katona Józsefhez kötődik, részben egyéb művelődéstörténeti, irodalmi és várostörténeti témákhoz. Állandó kiállítása: Katona József és kora.

Forrás : Magyarország múzeumai .- [Bp.] : Vince Kiadó, [1998.].- 52. p. Lásd a katalógusban >>

Katona József Emlékház
Katona József Emlékház

KECSKEMÉT, KATONA JÓZSEF UTCA ÉS BÁNK BÁN UTCA SARKA. A SZERÉNY KÜLSEJŰ, FÖLDSZINTES HÁZON EMLÉKTÁBLA HIRDETI, HOGY ITT SZÜLETETT KATONA JÓZSEF. AZ EMLÉKTÁBLÁT A DRÁMAKÖLTŐ SZÜLETÉSÉNEK 100. ÉVFORDULÓJÁN, 1891. NOVEMBER 11-ÉN HELYEZTÉK EL. AZ ÉPÜLET AZ IDŐK FOLYAMÁN NEM ŐRIZHETTE MEG EREDETI JELLEGÉT, TÖBBSZÖR ÁTALAKÍTOTTÁK. A HELY AZONBAN MÉGIS SZENT SZÁMUNKRA. INNEN INDULT NEMZETI DRÁMAIRODALMUNK LEGEREDETIBB TEHETSÉGE.

Forrás: A kecskeméti Katona József Emlékház kiállítása / [a kiállítás forgatókönyvét írta] Miklós Róbert [és Orosz László]. – Kecskemét : Katona József Múzeum, 1974. Lásd a katalógusban >>

Emlékház 1974
Katona József szülőháza
What's your reaction?
Megszakítás