Skip to content Skip to footer

Katona József színház építési javaslata

A színház iránti érdeklődésének egy javaslat és egy tervrajz a dokumentuma az 1820-as évekből. 1826-ban „több vele egyetértők nevében is” beadványt intézett a városi tanácshoz, hogy a piaci mészárszéket alakítsák át színházzá.

A terv takarékos: a mészárszéknek egyelőre csak a közfalait kellene kivenni, s a színészek máris játszhatnának benne; maguk a színtársulatok is hozzájárulnának jövedelmük egy részével a további átalakításhoz. A tervrajz, amelyet szintén Katona készített, az átalakítási lehetőségek figyelembevételén kívül a pesti Rondellában kialakított színház ihlető hatását is mutatja.

A tanács „kedvezőbb időre” halasztotta a színházépítést. Katona hamar elkedvetlenedett. Mikor felmerült egy olyan ötlet, hogy az építendő színház helyét másutt jelöljék ki, máris visszavonult az ügytől, azzal az indoklással, hogy javaslata csaka mészárszékre szólt.

Forrás: Katona József / Orosz László. – Budapest : Gondolat, 1974.- p. 214-215. Lásd a katalógusban >>

Orosz László: Katona József, 1974.
Katona József terve 1826

Forrás: Bánk bán : Dráma / Katona József ; szerk., sajtó alá rendezte és a jegyzeteket összeáll. Kerényi Ferenc. – [Budapest] : Ikon, 1992. – p. 19. Lásd a katalógusban >>

What's your reaction?
Megszakítás