Könyvtári ABC – Katona József Könyvtár
Ugrás a tartalomra

Könyvtári ABC

Kedves Gyerekek!

Hetedhét országon innét, az Óperenciás-tengeren egy sánta arasszal túl, a Duna-Tisza-közi homokbuckák között, Kecskemét toronykoszorús főterének közvetlen közelében áll a Katona József Könyvtár. Ti is bepillanthattok a könyvtár életébe, ha felfedezitek a könyvtári ábécé titkait! Ha ügyesek vagytok, gyorsan megtaláljátok a játékainkhoz vezető utat is. Örülnénk, ha játszótársaink lennétek!

Babaolvasó füzet

Babaolvasó füzet

A Babaolvasó füzet az egy évesnél fiatalabbaknak készült. Ebben örökíthetik meg a kicsik hozzátartozói az első könyvtári élményeket, a kedvenc altatókat, mondókákat, versikéket. Ha környezetedben kisbaba születik, vigyél neki egy ilyen füzetet!

Babaolvasó jegy

Babaolvasójegy

A könyvtárban a kistestvérednek is lehet olvasójegye! A három év alatti apróságok Babaolvasójegyet kapnak, melyet Marék Veronika kedves illusztrációja díszít. Ezzel gyerekkönyvek, babáknak szóló CD-k, DVD-k és gyerekekről szóló kötetek kölcsönözhetők.

Babahancurka

Babahancurka

A mondókázó foglalkozásokra a három év alattiakat várjuk szüleikkel, nagyszüleikkel. A hangulatos könyvtári foglalkozás alatt olyan höcögtetőket, mondókákat, gyerekdalokat, versikéket tanulnak a felnőttek, amelyekkel aztán otthon is megörvendeztethetik a kicsiket. A program Babaolvasójeggyel rendelkezőknek ingyenes. Bővebb információt, és regisztrációs lehetőséget a Babahancurka oldalán találsz!

Barátunk a természet

Barátunk a természet

Több mint két évtizedes hagyományokkal rendelkező országos természetismereti játék. Ha szereted a természetet, szívesen lapozgatsz ilyen témájú könyveket és folyóiratokat, keress hasonló érdeklődésű társakat, és máris játszótársunk lehetsz. Aktuális játékunk itt érhető el.

Beiratkozás

Beiratkozás

Gyerekeknek a beiratkozás ingyenes. Szükséged van egy felnőttre, aki kezességet vállal érted, s máris megkapod olvasójegyed, amely igazolja könyvtári tagságod. A könyvtári szolgáltatások egy részét csak olvasójegyeddel veheted igénybe. Ha belepillantasz, azt is rögtön tudod, mikorra várjuk vissza tőled a kikölcsönzött könyveket.

Családi olvashow

Családi olvashow

Könyvtárainkban rendszeresen sor kerül olyan programokra, amelyekre családoddal együtt várunk. Ezekre az alkalmakra olyan előadásokat, foglakozásokat szervezünk, amelyekbe szeretnénk a család minden tagját bevonni, a legkisebbtől a legnagyobbig.

Európai Unió

Európai Unió

Magyarország 2004. május 1-től az Európai Unió tagja. Fontos, hogy te is ismerd kontinensünk természeti és kulturális értékeit, az itt élő népek történelmét, szokásait, az európai fiatalok dalait és játékait! Ha kíváncsi vagy, hogy milyen meséket olvasnak a távoli országokban élő gyerekek, nálunk azt is megtudhatod! Osztályoddal pedig – egy-egy könyvtári foglalkozás alkalmával – bebarangolhatod a kontinenst.

Foglalkozások

Foglalkozások

Örömmel fogadjuk az óvodások, napközis csoportok, osztályok látogatását. Játékos formában ismerhetitek meg a könyvtárat, ahol sor kerülhet különböző izgalmas témákhoz kötődő foglalkozásokra is. Reméljük, hamarosan társaiddal együtt felkeresel bennünket!

Folyóiratok

Folyóiratok

A könyvek mellett sokféle folyóiratot lapozgathatsz a könyvtárban. Ha érdekelnek a tudomány, a technika vagy a nagyvilág legfrissebb hírei, válogass a lapok között!
A természet csodái iránt érdeklődőknek ajánljuk a National Geographic Kids magazint, állatbarátoknak a Vadon olvasgatását. A képregényt kedvelők találnak itt Garfieldot, a kisebbek pedig évezettel lapozgathatják a Buci Maci, a Dörmögő Dömötör vagy a Disney és én számait. Ha nem tudod, mit olvass, lapozd át a Csodaceruza oldalait, amely mindig a legfrissebb gyermekirodalmi alkotásokról számol be.

Gyerekalkotások

Gyerekalkotások

A könyvtárban kiállításra kerülnek a különböző pályázatokra érkező legügyesebb rajzok, vagy az iskolai szakkörök legszebb munkái. Javasold tanáraidnak, hogy a ti iskolátok is mutatkozzon be a könyvtárban! Ha kíváncsi vagy, nézd meg társaid munkáit!

Gyerekek hónapja

Gyerekek hónapja

December a gyerekek hónapja. Sokféle játékkal, érdekes meglepetésekkel várunk. Találkozhatsz írókkal, költőkkel, mesemondókkal, bábművészekkel, zenekarokkal.

Házi feladat

Házi feladat

Sokféle lexikon, szótár, atlasz, album segíti a házi feladat elkészítését. Ha ügyes vagy, kereshetsz az aktuális témához kapcsolódó kölcsönözhető könyvet, s színesebbé varázsolhatod a tanítási órát.

Játszósarok

Játszósarok

A könyvtárban a legkisebbeket játszósarok várja. Vannak itt babák, autók, építőkockák, lehet főzőcskézni, vonatozni, boltosat játszani. Kérjük, mindig hagyj rendet magad után!

Kacsalábon forgó kastély

Kacsalábon forgó kastély

Meseország legpompásabb épülete. Esztendőről esztendőre 100-120 mesemondó költözhet szobáiba, köztük azok a hercegek, hercegnők, lovagok, kincstárnokok, apródok és udvarhölgyek, akik szép mesemondásukért kapják ezeket a címeket és rangokat Meseország királyától.

Zenehallgatás

Kincskeresők

Júliusban tíz napig a könyvtár vendégei az ország különböző településeiről érkező gyerekek, országos pályázataink legeredményesebb résztvevői. Alkotótáboruk kiadványát, a Tábori Kincskeresőt te is elolvashatod.

Kölyökolvasó

Kölyökolvasó

6-14 évesek kreatív olvasási játéka. A tanév során három kortárs irodalmi alkotás elolvasását, és az azokhoz kapcsolódó fejtörők megoldását várjuk azoktól, akik szeretnék elnyerni a KÖLYÖKOLVASÓ címet. Legyél te is kölyökolvasó! Aktuális játékunkat keresd itt.

Könyvajánló

Könyvajánló

A könyvtárban mindenki talál érdeklődéséhez, hangulatához illő olvasmányt. Mi is ajánlunk nektek néhányat! Aktuális ajánlatunkat itt találod!

Meseország

Meseország

Gyerekek és felnőttek összefogásával teremtett hatalmas birodalom óriásokkal, törpékkel, varázslóval, királyfiakkal, királylányokkal, no és persze boszorkányokkal és sárkányokkal. Te is lakója lehetsz, ha vállalkozol egy magyar népmese megtanulására és bemutatására. Ha szerencséd van, még a kacsalábon forgó kastélyba is beköltözhetsz. Figyeld az udvari hírvivő felhívását, hiszen tőle tudhatod meg leghamarabb Meseország királyának üzeneteit, a birodalom legfrissebb híreit, amelyeket a Meseország oldalon is elolvashatsz.

Őrjegy

Őrjegy

Ahogyan az őrök vigyáznak palotában lakó királyfikra és királylányokra, úgy vigyáznak az őrjegyek a mi birodalmunkban a rendre. Ha kiveszel a polcról egy könyvet, csak csúsztasd be a helyére az őrjegyet, így amikor vissza szeretnéd tenni a kötetet, tudni fogod, hogy pontosan hová is való. Az „őrmestereket” a tájékoztató ponton várnak rád, ne feledkezz meg a használatukról!

Pályázatok

Pályázatok

Hónapról hónapra barátaiddal, osztálytársaiddal együtt többféle országos vagy megyei pályázaton, művelődési játékban vehetsz részt. Próbára teheted olvasottságod, felkészültséged, alkotókedved, kézügyességed, fantáziád.

Rejtvények

Rejtvények

Rejtvényeink, fejtörőink segítenek abban, hogy szórakozva megtanuld a könyvtár és az itt található könyvek, folyóiratok használatát, a könyvtárban való viselkedés szabályait. Egy-egy feladat megoldásával új könyveket, érdekes történeteket is megismerhetsz. Reméljük, rendszeres megfejtőnk leszel! Próbáld ki egyik fejtörőnket, melyet megtalálhatsz a Könyvajánlók, játékok, kvízek oldalon!

Szabályok

Szabályok

Ahhoz hogy mindannyian jól érezzük magunkat a könyvtárban, fontos hogy odafigyeljünk egymásra. Ehhez elengedhetetlen néhány alapvető szabály betartása. Köszönjük, hogy te is segítségünkre vagy abban, hogy az itt töltött idő mindenki számára kikapcsolódás, felüdülés lehessen.

Csend

A csend az olvasáshoz, tanuláshoz, búvárkodáshoz, elmélyült kutatáshoz, játékhoz, zenehallgatáshoz szükséges állapot. Kérünk, te se zavarj másokat!

Rend

Figyelj a könyvek helyére a polcon, használj őrjegyet! Ha befejezted a játékot, pakolj el magad után!

Udvariasság

Beszéljünk egymással kedvesen, adjuk meg a másiknak járó tiszteletet!

Ruhatár

Kabátodat, iskolatáskádat mindig hagyd a ruhatárban! Neked is kényelmesebb lesz így nézelődni, válogatni, játszani.

Evés – ivás

A könyvespolcok között nem szabad enni és inni. Ha éhes vagy szomjas vagy, keresd meg a könyvtárnak azt a területét, ahol ezt nyugodtan megteheted.

Mobiltelefon

Kérjük, hogy telefonodat ne használd a könyvtár területén! Ha mégis nagyon fontos hogy elérhető legyél, mindenképpen némítsd le, és a beszélgetéshez keress egy olyan helyet, ahol lehetőleg senkit nem zavarsz!

Számítógépek

Számítógépek

Ha már könyvtári tag vagy, izgalmas szellemi kalandok részese lehetsz az internet segítségével. Egy multimédiás számítógép segítségével dinoszauruszokra vadászhatsz, kipróbálhatod logikádat, gyakorolhatod az idegen nyelveket vagy próbára teheted memóriádat.
A számítógépeken a könyvtár katalógusához is hozzáférhetsz. Ez segít neked abban, hogy könnyen eligazodj birodalmunkban, s gyorsan megtaláld a keresett könyvet a polcokon. Örülnénk, ha téged is megtaníthatnánk a számítógépes katalógus használatára!

Táltospróba

Táltospróba

Kisiskolások hagyományos megyei mesevetélkedője. A népmesék és a kortárs írók mesevilágának felfedezésére indulhatnak a négy főből álló táltos-csapatok. Aktuális felhívásunkat keresd a játék oldalán!

Társasjáték

Társasjáték

A könyvtárban sokféle izgalmas társasjáték közül válogathatsz, amelyek bővítik ismereteidet a világról, fejlesztik memóriádat, figyelmedet, kreativitásodat. Családtagjaiddal, barátaiddal együtt te is próbáld ki ezeket! Jó szórakozást kívánunk!