Szolgáltatásaink terei – Katona József Könyvtár
Ugrás a tartalomra

Szolgáltatásaink terei

Előcsarnok

Előcsarnok

Az előcsarnokba érkeznek látogatóink, ahol feltárul a könyvtár minden emelete.

Nagyterem

Legfontosabb könyvtári programjaink helyszíne a földszinti nagyterem.

Szakmai konferenciák, fórumok, művészeti előadások, kiállítások, nagyobb létszámú tanfolyamok, továbbképzések rendezésére a 80 férőhelyes, légkondicionált, korszerűen felszerelt termünk bérelhető.

Nagyterem

Könyvtári Kávézó

Kávézó

A könyvtári látogatás élményét a Könyvtári Kávézó kínálatának fogyasztásával tehetik teljessé olvasóink. Kávékülönlegességek és házias sütemények mellett a napi újság is elérhető a hangulatos és kényelmes környezetben.

Kölcsönzési pont

A kölcsönzési ponton a legfontosabb könyvtári adminisztrációkat végezzük, így a beiratkozást, a könyvek kölcsönzését és visszavételét. A folyamatot automata kölcsönző is segíti. Az előjegyzésben igényelt műveket is itt lehet átvenni.

Kölcsönzés

Gyermekvilág

Gyermekvilág

Belépve a Gyermekvilág hangulatos bútorai, játékai közé, az első pillanattól kezdve otthonra találnak a családok. A gazdag szépirodalmi és ismeretterjesztő könyvkínálat várja a legkisebbeket éppen úgy, mint az óvodásokat és kisiskolásokat. Rendszeresek az óvodai és iskolai csoportoknak tartott változatos, tanulást támogató könyvtári foglalkozások, közösségi játékok, pályázatok, családi programok.

Mesekuckó

A Mesekuckóban meghitt meséléssel, bábelőadásokkal, speciális igényű gyerekek fogadásával tartalmas élményeket nyújtunk.

Mesekuckó

Könyvtári egészségudvar

Könyvtári egészségudvar

Az Outfit kültéri sporteszközök valamennyi korosztály számára biztosítják a szabad levegőn való mozgást. A felállított sportszerek javítják a mozgáskoordinációt, erősítik az állóképességet. A Könyvtári egészségudvar átadására 2011. augusztus 15-én került sor, az épület 15 éves évfordulója alkalmából. Létrehozását támogatták: Alapítvány a Bács-Kiskun Megyei Könyvtárért, BonaVita 2009 Kft., IQSYS Zrt., ISS Facility Services Kft., Print 2000 Nyomda Kft.

Baba-mama szoba

Bababarát könyvtárként célunk, hogy a lehető legkorábban fogadni tudjuk foglalkozásainkon a kisbabákat szüleikkel. Ennek érdekében kialakítottunk egy szobát, ami alkalmas a babák szoptatására, gondozására.

Baba-mama szoba

Tinivilág

Tinivilág

A Tinivilág a kiskamaszok és kamaszok népszerű találkozóhelye. A tér berendezése lapozgatáshoz, olvasáshoz, házi feladatok, projektmunkák közös elkészítéséhez is kitűnő lehetőséget ad. Itt működnek a fiatalok érdeklődésére számító kisközösségeink, például a klubjaink is: Harry Potter Klub, Könyvtári Jedi Akadémia, Sci-fi kedvelők találkozója.

Általános tájékoztatás

Ezen a ponton munkatársaink a könyvtár dokumentumaival és szolgáltatásaival kapcsolatban nyújtanak segítséget az olvasóknak. Itt kérhető a „Könyvtárközi kölcsönzés” szolgáltatás, melyben a könyvtári tagok – postaköltség ellenében – néhány napon belül hozzájuthatnak más hazai könyvtárak gyűjteményében megtalálható dokumentumokhoz.

Általános tájékoztatás

Magazinolvasó

Magazinolvasó

A Magazinolvasóban több mint 190 kiadvány közül válogathatnak olvasóink. Megtalálják az országosan és helyben megjelenő napi- és hetilapokat, a megyei információs és hirdetési újságokat, a képeslapokat és magazinokat. A cikkekről, hirdetésekről, tudósításokról fénymásolatot is kérhetnek. Az olvasást optikai eszközök is segítik: olvasólécet, olvasógömböt, hagyományos és digitális nagyítót is szolgáltatunk. A könyvtárban való eligazodást a tájékoztató könyvtárosok segítik.

Kreatív stúdió

A stúdió a multimédiás tartalmak (film, műsor) készítésének megismerését, a médiaismeret tanulását segíti. Felhívja a figyelmet a könyvtári gyűjtemény vonatkozó dokumentumaira. A stúdióban lehetőség van hang- és filmfelvétel készítésére, szerkesztésre és mentésre, multimédiás tartalmak használatára. Természetesen nem csak egyedül, de közösségben, csoportosan is tevékenykedhetnek olvasóink. Ebben a térben kapnak helyet a robotika foglalkozások is.

Szépirodalmi gyűjtemény

Szépirodalmi gyűjtemény

Az első emeleten található gyűjteményegységek kölcsönözhetőek. A Szépirodalmi gyűjtemény termében külön polcokon – tematikus egységben – vannak a bűnügyi regények és a fantasztikus művek. A terem előtti térben pedig a romantikus regényeket és az iskolai kötelező olvasmányokat lehet egy helyen gyorsan, kényelmesen megtalálni.

Infotéka – egyéni digitális tanulótér

Látogatóink az Infotékában egyénileg – szükség esetén a könyvtárosok segítségével – intézhetik elektronikus ügyeiket. A nyomtatás, fénymásolás és szkennelés mellett lehetőség van többek között önéletrajz készítésre, netbank használatára, számlabefizetésre, az Ügyfélkapu szolgáltatások (pl. tulajdoni lap letöltése, adóbevallás, stb.) és az EESZT (egészségügyi dokumentumok letöltése) igénybevételére, ill. állami pályázatok benyújtására. A Digitális Jólét Program Pontot az érdeklődők könyvtári tagság nélkül, térítésmentesen használhatják.

Infotéka

Szakirodalmi gyűjtemény

Szakirodalmi gyűjtemény

A kölcsönözhető szakirodalom terében minden tudományterülethez található korszerű ismeretanyag. A népszerű témakörök megismerését ajánló bibliográfiákkal is segítjük.

Zenei szolgáltatás

Városunk és a megye legnagyobb nyilvános zenei gyűjteménye vár minden érdeklődőt, aki szívesen hallgatná a klasszikus zene virtuózait, a népzene lendületes ritmusait, a szórakoztató zene slágereit, a világirodalom és a magyar irodalom halhatatlanjainak műveit megszólaltató művészeket akár hangoskönyveken is.

A Zenei szolgáltatás kiemelt feladatának tekinti a Kodály-életmű gondozását, így tudatosan törekszik arra, hogy műveit bemutató hangfelvételeket a teljesség igényével szerezze be. A művek interpretációs sokszínűsége is jellemző gyűjteményünkre, megfelelve a szélesebb használói igénynek.

Európa gyűjtemény – Közösségi fejlesztő tér

A tér közösségek csoportos tanulására alkalmas, ahol a tevékenységüktől függően a célbútorok tetszés szerint helyezhetők el. Rendelkezésre állnak asztalok, ha ezt kívánja a tanulási program és természetesen mobil számítógépek is. Kreatív ülőbútoraink a  gondolkodást, beszélgetést, közös cselekvést szolgálják akár körbeülős, csoportos együttlétben.

Idegen nyelvű szak- és szépirodalom mellett folyóiratok is kölcsönözhetőek. Az angol, német és francia művek kínálata a leggazdagabb, de az olaszul, vagy spanyolul tanulók sem fognak csalódni. A gyűjteményrész fejlesztéséhez a Goethe-Institut ad szakmai segítséget.

Digitális oktató labor

A második emeleti tanulótér a digitális kompetenciafejlesztés helyszíne. Akadálymentes, klimatizált, célszerűen berendezett térben korszerű informatikai eszközök segítik a felnőttképzést. Internet-használói tanfolyamainkat főleg az idősebb korosztály számára szervezzük. Itt működik a fiatalok és felnőttek érdeklődésére egyaránt számot tartó kisközösségünk, az Ars poetica könyvtári versklub és a kreatív alkotókör, vagyis a HorgolÓra.

Olvasóterem

A könyvtár gyűjteményének legértékesebb művei az olvasóteremben, helyben olvashatók. A gazdag szak- és szépirodalmi választék lehetőséget nyújt a különböző célú kutatómunkára, segít a szakdolgozatot íróknak, tanulmányi versenyre készülőknek, konkrét témában tájékozódni vágyóknak. Az olvasóterem gyűjteményét a tudományterületek összefoglaló, illetve mélyebb megismerést biztosító művei alkotják.

Helyismereti gyűjtemény

A különgyűjtemény Bács-Kiskun vármegye és Kecskemét múltjával és jelenével kapcsolatos dokumentumokat őriz. Gyűjtjük a helyi tartalmú, helyi kiadású és a helyi nyomdákban készült kiadványokat, valamint a helyi szerzők műveit, dokumentumtípustól függetlenül (könyvek, folyóiratok, aprónyomtatványok, közgyűlési jegyzőkönyvek, szakdolgozatok, audiovizuális dokumentumok).

Történeti gyűjtemény

Történeti gyűjteményünk a régi városi könyvtár anyagát őrzi, köztük muzeális értékű könyvritkaságokkal.