Kodály Zoltán Emlékmúzeum és Archívum – Katona József Könyvtár
Ugrás a tartalomra

Kodály Zoltán Emlékmúzeum és Archívum

Kodály Zoltán Emlékmúzeum és Archívum – 1062 – Budapest, Kodály körönd 1.

Liszt Ferenc és Bartók Béla után harmadiknak Kodály Zoltán egykori budapesti lakása is emlékmúzeumként várja az érdeklődőket. Az 1990. április 28-i bensőséges megnyitás óta számtalan magyar és külföldi muzsikus kereste fel, hogy tisztelegjen a nagy komponista, tudós, nevelő emléke előtt. Sokan közülük még a mester életében is jártak itt.

A gondoskodó szeretet megőrzött s a körültekintő szakértelem újra egybegyűjtött sok mindent ott is, amit a rohanó idő a pusztító háború szétszórt. Itt azonban a folytonosság egyetlen pillanatra sem szakadt meg: Kodály Zoltánné Péczely Sarolta változatlanul fenntartotta, majd múzeum céljára átengedte a lakást. A felújítás, helyreállítás, bővítés is az ő felügyelete alatt ment végbe, így az eredmény nemcsak a legapróbb részletekben, hanem atmoszférájában is hiteles. Ez pedig többet jelent, hisz ennek a húszas években berendezett, cseppet sem hivalkodó polgári lakásnak a népdalgyűjtő utak, az eredményekben gazdag, hosszú művészpálya tárgyi emlékei adnak egészen különös, egyéni varázst.

Forrás:
Örökségünk Kodály : Válogatott tanulmányok / Eősze László. – Budapest : Osiris , 2000. – p. 184-187. – Lásd a katalógusban >>

Örökségünk Kodály

Két tágas szobáját eredeti formájában tekinthetik meg a látogatók, két másik terem az életművét bemutató kiállítást fogadja be. Az emlékmúzeum archívuma őrzi Kodály valamennyi kéziratát, hatalmas levelezését, s mindazt, ami munkásságát dokumentálja. Tudományos központ, a Kodály-kutatás nélkülözhetetlen forrása.

Forrás:
Kodály Zoltán / Breuer János. – Budapest : Mágus Kiadó , 1999. – 63 p. – (A világ legnagyobb zeneszerzői sorozat) Lásd a katalógusban >>

Breuer Kodály

További információ a kiállításról >>

További információ az emlékmúzeumról >>

What's your reaction?