Kodály idézetek – Katona József Könyvtár
Ugrás a tartalomra

Kodály idézetek

„A zene rendeltetése: belső világunk jobb megismerése, felvirágozása és kiterjedése. A népek legendái isteni eredetűnek tartják. S ahol az emberi megismerés határait értjük, ott a zene még túlmutat rajtuk, olyan világba, melyet megismerni nem csak sejteni lehet.”

Forrás: Visszatekintés : Összegyűjtött, írások, beszédek, nyilatkozatok / Kodály Zoltán . – Budapest : Argumentum , 2007. – p.156. – Lásd a katalógusban >>

„Mi a magunk lábán akarunk állni, és az egész világ kultúrájából azt akarjuk felszívni, ami nekünk használ, ami minket táplál, erősít. Amiből megtanuljuk a magunk lényegét minél teljesebben kifejezni.”

Forrás: A zene mindenkié / Kodály Zoltán. – Budapest : Zeneműkiadó , 1975. – p.31. Lásd a katalógusban >>

A zene mindenkié

„Az egyensúly helyreállítására legsürgősebb teendő az iskolai zeneoktatás fejlesztése, jobban mondva megteremtése. Minden gyermeknek joga, hogy az iskola kezébe adja azt a kis kulcsot, amellyel, ha ő is akarja, bejut a zene csodakertjébe, s azzal egész élete értékét megsokszorozza.”

Forrás: A zene mindenkié / Kodály Zoltán. – Budapest : Zeneműkiadó , 1975. – p.129. – Lásd a katalógusban >>

„A gyermekek zenei nevelését kilenc hónappal a megszületésük előtt kell elkezdeni. Ezt a nevelést már kilenc hónappal az anya megszületése előtt kell elkezdeni.”

Forrás: Zenei anekdoták, aforizmák és viccek / Márkus János gyüjt. – Budapest : Rózsavölgyi , 2011. – p.34.- Lásd a katalógusban >>

What's your reaction?