Kodály Szemináriumok – Katona József Könyvtár
Ugrás a tartalomra

Kodály Szemináriumok

A Kodály Szeminárium elnevezés 1970-ben született, amikor Kodály Zoltánné és a kecskeméti Ének-zenei Általános Iskola és Gimnázium akkori igazgatója, Nemesszeghyné Szentkirályi Márta kezdeményezésére a város nemzetközi nyári tanfolyamot hirdetett a magyar iskolai zenei nevelés koncepciójának, módszertani alapjainak és eredményeinek megismertetésére. A nagy érdeklődésre való tekintettel két év után másodszor is megrendezték a Nemzetközi Kodály Szemináriumot.
1975-től, a Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet aktív működésének kezdetétől a szemináriumok évenként ismétlődtek, és fő célkitűzésüket tekintve sok szempontból lényegesen átalakultak. Míg az első két tanfolyam főként az iskolai zenei nevelés külföldi szakembereinek igényeihez igazodott, az 1975-től kezdődő új időszak rendezvényei igyekeztek a magyar énektanárok érdeklődését is felkelteni, s programjaikkal, bontakozó lehetőségeikkel – változatlan nemzetközi igény mellett – a felismert hazai feladatok megoldásából is részt vállalni.
A Kodály Szeminárium kikristályosodott célja az, hogy sok aktív zenei tevékenységgel, a készségek felfrissítésével és továbbfejlesztésével hozzásegítse a résztvevőket ahhoz, hogy énektanári, karvezetői, általában muzsikusi munkájukat nagyobb hatásfokkal végezhessék, s a zenei köznevelés szempontjából leginkább döntő iskolai oktatómunka „mikrokozmoszát” a zeneművészet teljes világának biztosabb ismeretében irányíthassák.
Ily módon az évek során a Kodály Szeminárium az önkéntes önképzés, a „jó zenész”-i attitűd, a szakmai és emberi komolyság szimbólumává nőtt. (Erdei Péter: Előszó)

Forrás: Kodály szemináriumok : Válogatás a nyári tanfolyamokon elhangzott előadásokból, Kecskemét 1970-1980 / [szerk. Erdeiné Szeles Ida] ; [a kötet szerzői Borsai Ilona et al.]. – Budapest : Tankönyvkiadó, 1982. – p. 7.
Lásd a katalógusban >>

Kodály szemináriumok

Kodály-szeminárium 1982 : [Fotóriport], In:  Petőfi népe. – 37. évf. 167. sz. (1982. júl. 18.), p. [1], 3. – A cikk teljes szövege >>

Kodály szeminárium huszonötödször : Egy régi és egy új igazgató / Kállai Erzsébet.
In: Hírös naptár. – 2. évf. 6. sz. (2009. jún. – aug.), p. 1, 8-9.
A cikk teljes szövege >>

What's your reaction?